ГАЛЕРИЯ НА ДУМИТЕ
ГАЛЕРИЯ НА ДУМИТЕ
Голи са без книги народите, голи са безкнижните души, ненапоявани от Божия дъжд на буквите.
Св. Константин-Кирил Философ
Видео
Ростислав ЙовчевИзпълнителското изкуство на Жени Захариева

Решихме първия месец на Новата 2018 година да посветим на високото майсторство на български изпълнител с доказан престиж по нашите и международните подиуми.
В края на месец януари проф. Жени Захариева има рожден ден. И това е допълнителен повод да излъчим някои водещи нейни записи.
Мисля, че голямата част от нашата публика добре познават дейността на нашата именита пианистка. Нека да припомним само някои от по-важните факти от нейната многопосочна дейност: Започва музикалното си образование в НМУ“Л.Пипков“ в класа на Лидия Кутева.Завършва Московската консерватория „Чайковски“ и аспирантура през 1971 год. в класовете на проф. Вера Горностаева и проф.Татяна Николаева. Специализира в Париж при проф.Пиер Санкан. Лауреат на конкурса “Роберт Шуман”, единствената българска пианистка (жена) изпълнила Втория клавирен концерт от Йоханес Брамс.
Изнася майсторски класове по пиано като гост-професор в най- престижни висши музикални академии като Московската консерватория „П.И. Чайковски”, Парижката национална висша консерватория, Екол Нормал дьо Мюзик, Ла Скола Канторум(Париж), Токио (Мусашино академия), Ню Йорк (Джулиард Скул, Манхатън скул мюзик),Университет „Париж 8“(на Сорбоната) ,Лятна музикална академия „Сан Даниеле“(Италия),ежегодно др.
Член на жури на международните конкурси „Ф.Шуберт“ ,“Зайлер“(Германия), “Бьозендорфер“(Брюксел),“Чайковски“(Москва), „„ПианоДуо асоциация“(Токио),
“ Й.С.Бах“ (Япония) – ежегодно председател на журито; „Мария Калас“,Гърция…..
Жени Захариева бе инициатор за възстановяването на легендарното старинно пианофорте на Клара Шуман в Браницшлос – Германия, както и първият пианист, изнесъл концерт и записал компактдиск на този инструмент. За тази инициатива Жени Захариева бе издаден мемориален медал от германското правителство( с лика на Кл.Шуман и името на Ж.Захариева). Германският запис на компактдиска беше откупен от американската фирма Heritage Society поради високия рейтинг в класацията на компакт-дисковете и се разпространява в САЩ и Канада от 2000 година.
В последните години, в изпълнението но Жени Захариева се откриват все нови и нови оригинални черти. Известни творби не само в нейния, но и в световния репертоар, звучат различно оцветено, майсторски организирано, със същите точни и характерни авторови означения. Но звуковият колорит, агогическите окраски се поднасят ненатрапчиво, но в същото време категорично, че карат слушателя да се вглъби в детайлите на иначе до болка познати творби. Този подход може да се каже, че е дело само на най-големите майстори, които освен че притежават дарба, имат в арсенала си огромен изпълнителски опит, познания по отношение на най-тънките стилови нюанси на композиторите. Щастливи сме, че изпълнител от такъв ранг е българката Жени Захариева

Уникални посетители: 728