ГАЛЕРИЯ НА ДУМИТЕ
ГАЛЕРИЯ НА ДУМИТЕ
Голи са без книги народите, голи са безкнижните души, ненапоявани от Божия дъжд на буквите.
Св. Константин-Кирил Философ
Анонси
Тамара АнгеловаИЗ СТАРИЯ И НОВИЯ СВЯТ

На 18 май /четвъртък/ шуменци и гости на града ще имат възможност да чуят музиката на добрата стара Европа и на Новия свят. Диригентът Станислав Ушев и виенският възпитаник Димчо Величков /пиано/ заедно със симфоничния оркестър в Шумен ще представят музиката на двата континента. Ще чуем Рахманинов, който вдъхновен от 24 Капричио за цигулка на Паганини пише през 1934 г. своята „Рапсодия върху тема от Паганини“, съчетаваща стария романтичен стил на виртуозния цигулар с елементите на джаза и естрадните жанрове, които привнася руския композитор. В програмата е включена емблематичната Девета Симфония „Из Новия свят“ на чешкия композитор Антонин Дворжак, който в края на XIX век е завладян от индианската музика и афроамериканските спиричуъли. Музикалното пътешествие из Стария и Новия свят ще започне от 19,05 часа в зала „Проф. Венета Вичева“.
Димчо Величков е роден на 11.08.1987 г. в Стара Загора в музикално семейство. На 6 годишна възраст започва музикалните си занимания. Седем годишен постъпва в класа по пиано на своя баща в Националното училище за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова”. На девет годишна възраст получава първата си награда „Млади надежди” от ІV международен конкурс „Музиката и Земята”. През 2002 г. свири в „Зала България”, а година по-късно е солист на оркестъра на Държавна опера – Стара Загора. Участва като солист в градовете Гап и Марсилия в международния проект „Млади музикални таланти – България, Франция”. През 2005 г. завършва с отличие музикалното училище „Хр. Морфова” в Стара Загора. Същата година е приет за студент в Konservatorium Wien – Privatuniversität в класа по пиано на проф. Франц Цетл. 2011 г. завършва бакалавърска степен в класа по пиано на проф. Маркус Праузе, а през 2016 магистърска степен. Учи при известни имена на пианистичното изкуство като проф. Иго Кох, проф. Франц Цетл, д-р Отто Пробст. Участвал е в майсторски класове на проф. д-р Атанас Куртев, проф. Димо Димов, Ивайла Кирова, проф. Красимир Гатев, Аарон Шорт.
Изнася концерти в България, Италия, Франция, Австрия – Виена и Баден. Участвал е в младежкия симфоничен оркестър “Blue jeans solоists Vienna”. Изявява се и като камерен изпълнител. Работи с други млади изпълнители – Клара Шуман – флейта, сопраното Христина Лазарова, Ина Петкова – виолончело, Маико Еномото – цигулка, Михо Ямамура – пиано.

Димчо Величков

www.youtube.com/watch?v=S7HHV_OGyjQ
Димчо Величков изпълнява Лист- Етюд по Паганини “Ла кампанелла”

Уникални посетители: 705