ГАЛЕРИЯ НА ДУМИТЕ
ГАЛЕРИЯ НА ДУМИТЕ
Голи са без книги народите, голи са безкнижните души, ненапоявани от Божия дъжд на буквите.
Св. Константин-Кирил Философ
ГодишниниГодишнина на Димитър Ненов
През 2016 год. се навършват 115 години от рождението на Димитър Ненов, пианист и композитор, оставил трайна диря в цялостното развитие на българската музика.
Имаме шанса да Ви представим есето на проф. д.и. Иван Бакалов, един от последните негови ученици. Този забележителен текст е не само високопрофесионален анализ на творческото дело на Ненов, но и своеобразен паметник на преклонение пред на ученика пред гениалната фигура на неговия забележителен учител.
Проф. Иван Бакалов е един от доайените на диригентската професия и в частност на диригентското образование у нас.
Завършва Софийската музикална академия в класовете по пиано на проф. Д.Ненов и по оркестрово дирижиране на проф. Асен Димитров. По-късно осъществява двегодишна специализация в Паржката национална консерватория при проф. Робер Бло и при проф. Макс Дойч от „Екол нормал дьо мюзик“. Парижкият му период е увенчан с гастрол през 1961 г. в най-реномирания френски симфоничен състав – Националния оркестър на Франция.
Повече от половин век проф. Бакалов посвещава на строителството на националната ни симфонична култура като диригент на редица български професионални оркестри и като преподавател по различни диригентски дисциплини, и професор по Оперно-симфонично дирижиране в НМА „проф. П.Владигеров“.
Уникални посетители: 508