ГАЛЕРИЯ НА ДУМИТЕ
ГАЛЕРИЯ НА ДУМИТЕ
Голи са без книги народите, голи са безкнижните души, ненапоявани от Божия дъжд на буквите.
Св. Константин-Кирил Философ
Видео
Ростислав ЙовчевФредерик Шопен – Балада №4
Артур Рубинщайн – пиано (запис от 60-те години на ХХ век)

В желанието ни да Ви направим съпричастни към най-известните записи от световната музикална съкровищница, ще прибавим едно изпълнение, което не може да остави никого равнодушен. Всепризнат майстор на пианото, Артур Рубинщайн записва интегрално всички клавирни творби на Фредерик Шопен. Полският пианист от еврейски произход успява да пресъздаде по свой, неподправен начин този деликатен, но същевременно мъжествен стил, който съчетава в себе си дълбоката лирика, мащабната драматична линия, трагизма и проникновеността в житейската философия.
Четирите балади са музикален жанр на романтизма, създадени от самия Шопен под влиянието на литературните балади на Адам Мицкевич, полски поет, който е бил високо ценен от Фредерик Шопен. Двамата са имали общи идеали за бъдещето на полския народ, страдащ под жестокия гнет на руската царистка диктатура.
Балада №4, която ще чуете на този знаменит запис е създадена от Шапен през 1842 г. в Париж и е инспирирана от балада на Мицкевич, в която се разказва за трима сина, изпратени от баща си да търсят съкровище, но които се завръщат в къщи след време с три полски съпруги.
Разбира се, този външен сюжет е една от възможностите. Музиката на Шопен далеч надхвърля този до голяма степен битов сюжет, за да ни пренесе в света на нежната лирика, перманентната носталгия по родината, възторжения патос и накрая драматичната кулминация, „спускаща се“ в бездната на трагизма.
Драматургична линия, която Рубинщайн следва и извайва знаменито.

Приятно слушане!

Уникални посетители: 563