ГАЛЕРИЯ НА ДУМИТЕ
ГАЛЕРИЯ НА ДУМИТЕ
Голи са без книги народите, голи са безкнижните души, ненапоявани от Божия дъжд на буквите.
Св. Константин-Кирил Философ
Анонси
Ростислав ЙовчевDai Monti Verdi

С голяма радост и интерес посетих един неособено активно рекламиран концерт. На 3 декември 2017г., новосформираният вокален ансамбъл за ранна музика Dai Monti Verdi изнесе своя т.нар. Пред-концерт в също така новото пространство за културни събития- Бета Хаус в столичния квартал “Лозенец”. Залата, която се намира в сградата на бившата телефонна централа 65, едва ли е най-точната представа за концертен салон, но именно нестарндартната ѝ визия е едно от предизвикателствата пред аудиторията, особено когато това са млади хора.
В случая изпълнителите- ентусиазирани и великолепни млади музиканти, всеки от които съчетава няколко изпълнителски таланта. Елица Мирчева е блестяща пианистка с редица наши и международни отличия, същевременно завършва магистратура по хорово дирижиране в НМА “проф. Панчо Владигеров” и същевременно е търсен глас в не един и два вокални състава.Певицата Румяна Костова е студентка във вокалния факултет в НМА, наричана от колегите си в състава “нашият славей”. Така търсеният от всички хорови състави алтов тембър е гласът на Мария Радева, пианистка, звукорежисьор и какво ли не още, като в нейните ръце е и фоторекламата на състава. Константин Бейков е друга “звезда” в Dai Monti Verdi. Двигателят на станалия напоследък много известен състав “Спектрум”, който залага на нестандартен и различен, но харесван от много хора репертоар, намира своето място и във вокалния състав за ранна музика, а гласът и опитът му са от особена важност за целия ансамбъл. И разбира се, този, който създава Dai Monti Verdi- Северин Василев. Неговата енергия и позитивно излъчване струят от външния финес и интелектуализъм, излъчвани от завършилия скандинавистика и хорово дирижиране млад музикант. В неговите ръце в буквален и преносен смисъл се намира новата идея- като състав, репертоар, бъдеще и какво ли не още……………
Към тези млади ентусиасти се прибавя и дългогодишния опит и знания на един истински експерт не само в ранната, но въобще в музиката като всеобхватно изкуство. Дригиентът, певецът, клавесинистът Йосиф Герджиков е човек, който има ясно и точно отношение към талантите в изкуството. Фактът, че личност като него участва в този изпълнителски проект е достатъчна препоръка за Dai Monti Verdi, за да имат смелостта да се изправят пред столичната публика и представят високото ниво на своя културен продукт.
Програмата-мадригали от Клаудио Монтеверди и други композитори от неговата епоха. Причината е ясна- 450 години от рождението на великия ренесансов майстор, променил изцяло мисленето на една далечна епоха.
Слушайки ги не само как перфектно са изработили плетеницата солистични гласове, които свободно и непринудено “разговарят” помежду си, но и радостта с която музицират, си дадох ясна сметка, че бъдещето на нашето изкуство принадлежи именно на хора с техния талант и ентусиазъм.
И ако събитието на 3 декември беше Пред-концерт, то официалната презентация ще се състои на 15 декември т.г., от 18.00ч. в Аулата на Софийски Университет “Св.Климент Охридски”. Заслужава да ги подкрепим! Затова запомнете датат, часа и мястото на събитието, в което неминуемо ще се превърне този необикновен концерт.

монтеверди

Уникални посетители: 963