ГАЛЕРИЯ НА ДУМИТЕ
ГАЛЕРИЯ НА ДУМИТЕ
Голи са без книги народите, голи са безкнижните души, ненапоявани от Божия дъжд на буквите.
Св. Константин-Кирил Философ
Анонси
Тамара АнгеловаCanzone d`amore – Концерт на Симфониета Шумен

На 27 април /четвъртък/ си подарете една романтична вечер с прекрасните гласове на сопрана Анна Дитри и световноизвестния тенор Калуди Калудов. Концертът под наслов „Песни за любовта“ ще Ви накара да съпреживеете заедно със солистите страстта, емоцията, ревността и всички останали чувства съпътстващи любовта. Полския диригент (с български корени) Орлин Бебеков е написал нови аранжименти за любимите ни канцонети и оркестрови произведения. Програмата на концерта е вдъхновяваща – прочути арии и дуети, неополитански канцонети, испански песни за любовта, както и оркестрови интермедии от световно известни композитори като Шостакович, Валдтойфел, Силвестри, Понкиели и други. „Не ме забравяй”, „Испанката”, „Неблагодарно сърце”, „О sole mio”, „Time to say goodbye” и страстното танго „Jalousie“ са само част от произведенията, на които ще можете да се насладите. Мястото на романтичната ни среща е концертна зала „проф. Венета Вичева“, а началото е в 19,05 часа.
Орлин Бебенов е инструменталист (флейта, китара, цимбали, балалайка), диригент на Салонния оркестър „MODERATO”, оркестратор, композитор, оперен певец и Предеседател на Полския Съюз на хоровете и оркестрите в гр. Бидгошч.
От 1988 година живее в Полша, където завършва оперно пеене, хорово дирижиране в Музикалната академия „Феликс Нововиейски“ в гр. Бидгошч и защитава докторска дисертация по дирижиране и оркестрация. Аранжирал е повече от 200 произведения за симфоничен и духов оркестър, камерни и хорови състави.
Орлин Бебенов се занимава и с педагогическа дейност, провежда майсторски курсове за духови и хорови състави и е дирижирал: Симфоничния оркестър на Филхармонията „Станислав Монюшко“ в гр. Кошалин, Камерно-симфоничния оркестър „Capella Bydgostiensis” на Филхармонията в гр. Бидгошч, Салония оркестър „MODERATO”, Камерен оркестър „Орфей“ в Перник, полски военни духови оркестри и други. Концертирал е в Полша, България и редица европейски страни. Има осъществени записи и журира на международни и национални конкурси.
Полското сопрано Анна Дитри завършва Нов Български Университет в класа по класическо пеене на Калуди Калудов и започва своята кариера, участвайки в състав за барокова музика „Студио 27” и в „Схола Канторум Познаниенсис”. Дебютира през 2005 г. в операта от Г. Ф. Хендел „Юлий Цезар”. През 2009-2010 г. е солистка на операта в Пловдив, а от 2010 до 2014 – на операта в Стара Загора. Има участия в много международни фестивали като „Вива ил канто”, „Опера опен – Варшава”, „Лятна Градина на Изкуствата”, „Вечери при Телеман”, „Банско Фест” и др. Най-значимите й изяви са: концерт по време на аудиенция на папа Йоан Павел II във Ватикана (2004), цикъл от концерти по случай 250 години от рождението на Моцарт (Полша, 2006), концерт в зала „Далас” (Румъния, 2008), концерти с Шуменска, Плевенска и Видинска филхармонии, концерти във Виена и в Братислава (март 2010, 2011). През февруари 2010 открива Годината на Шопен в България с цикъл от песни на Фредерик Шопен.
В репертоара й присъстват следните роли из оперите на Пучини: Тоска („Тоска”), Мими („Бохеми”), Лиу („Турандот”), Верди: Елизабет („Дон Карло”), Леонора („Трубадур”), Бизе: Микаела („Кармен”), Моцарт: Графиня („Сватбата на Фигаро”), Дона Елвира („Дон Жуан”) и др.
Калуди Калудов започва професионалната си оперна кариера през 1978 г. и оттогава досега шества триумфално по най-престижните сцени в света – Миланската скала, Виенската Щатсопера и Метрополитен опера помнят неговия красив глас. Многократно е участвал в спектакли с най-прочутите певци в света през последните 15 години на XX век и с диригенти като Клаудио Абадо, Чарлс Макерас, Рикардо Мути, Фабио Луизи и др. Зубин Мета е привлечен особено от таланта на Калуди Калудов, с когото прави много спектакли и концерти. Калуди Калудов има в репертоара си над 60 тенорови партии. Като се започне с Вердиевите – Алфред от „Травиата”, Радамес от „Аида”, Дон Карлос, Дон Алваро от „Силата на съдбата”, Манрико от „Трубадур”, Херцогът от „Риголето”, Рикардо от „Бал с маски”, Ернани и др., Пучиниевите Каварадоси – „Тоска”, Рудолф – „Бохеми”, Де Грийо – „Манон Леско”, Калаф – „Турандот”. Към тях трябва да се прибавят още главните тенорови роли от опери на Доницети, Росини, Белини, Бизе, Понкиели, Леонкавало, Маскани, Джордано и др., а от руската класика – Дмитрий от „Борис Годунов”, Владимир от „Княз Игор”, Княз Голицин от „Хованщина”, Ленски от „Евгени Онегин”. Внушителен е и концертния му репертоар, в чийто списък наред с Реквиемите на Моцарт и Верди, с Деветата симфония на Бетовен, се четат още и „Stabat Mater” от Росини и Дворжак, както и „Меса Глаголица” от Яначек. В последните години, паралелно с изпълнителската си дейност активно се занимава и с вокална педагогика. Прави Майсторски класове във Варна, Букурещ, Румъния, Бразилия, Полша, Финландия; През 2003 година е преподавател в Музикалната академия на Катовице, Полша, където защитава научна преподавателска степен – доцент. От 2006 година е хоноруван преподавател във Вокалния департамент на Нов Български университет.

04_2017

tosca-1 из операта “Тоска” с участието на Калуди Калудов

Orlin Bebenow 2 Орлин Бебенов

Уникални посетители: 819