ГАЛЕРИЯ НА ДУМИТЕ
ГАЛЕРИЯ НА ДУМИТЕ
Голи са без книги народите, голи са безкнижните души, ненапоявани от Божия дъжд на буквите.
Св. Константин-Кирил Философ
Годишнини
Ангел СтанковБългарският културен институт „Дом Витгенщайн“ във Виена празнува своята 40-годишнина

На 11 октомври бях във Виена за участие в заключителния концерт на Интернационалйната лятна музикална академия „Родопа“- 2017. Разбира се, концертът беше в „Дом Витгенщайн“. С изненада разбрах, че нашият културен институт празнува своята 40-годишнина
Преди време (като че ли вчера беше), разбрахме, че българската държава е придобила сграда във Виена и че тя ще е Български културен институт. Самата сграда е уникална (включена е в списъка на паметниците на културата в Австрия). Построена е от Маргарете Стоунбъроу- Витгенщайн, която заедно с архитекта Паул Енгелман уточняват всички детайли в кубистичната форма (необичайно за Виена).
Изградена е от бетон и желязо и има аскетичен вид, в пълен противовес на двореца „Разумовски“, който се намира на успоредната улица. Фамилията Витгенщайн е била една от най-заможните от двадесетте години на миналия век, но същевременно културно извисена и общуваща с културния елит. В предишната им резидениця са гостували Брамс, Йоахим, Рихард Щраус, Густав Малер. Притежавали са оригинални скулптори на Роден.
Брат на Лудвиг е Паул Витгенщайн, на когото Морис Равел посвещава своя знаменит концерт за лява ръка.
40 години този културен институт гостоприемно отваря вратите си за всички деятели на културата, писатели, артисти, музиканти, художници и дава възможност на изисканото виенско културно общество да се запознае с постиженията на родната ни култура.
Искам да пожелая на сегашния екип на Дом Витгеншайн щастлива годишнина. Нека да са живи и здрави, нека служат достойно на благородната си кауза в този преден пост на българщината в Европа.

plakat

витгенщайн

Уникални посетители: 494