ГАЛЕРИЯ НА ДУМИТЕ
ГАЛЕРИЯ НА ДУМИТЕ
Голи са без книги народите, голи са безкнижните души, ненапоявани от Божия дъжд на буквите.
Св. Константин-Кирил Философ
Анонси
Ростислав ЙовчевБлаготворителен концерт в НМА

Често в научните книги по естетика се говори, че музиката е изкуство протичащо във времето и като такова то се възприема като временно изкуство. Развива се във времето и когато творбата свърши, завършва и самото преживяване. В изобразителното изкуство и литературата е друго- веднъж създадено произведението, то “стои” в пространството и може да се види, или “пипне” многократно.
Пиша това, не за да повтарям една истина, а за да обединя силата на пространството и времето. По силата на своето естество, музиката въздейства както никое друго изкуство на момента. Слушателите се впечатляват, но след време, когато споменът избледнее и емоционалното възприятие “утихва”. Е да, има звукозаписи, съхраняващи за идните поколения момента на съприкосновението със звука, но невинаги. Случва се великолепни музикални откровения да останат нерегистрирани. А изминават години и единствените, които могат да споделят впечатленията си, са тези, които са били близки на изпълнителя, които са били свидетели на “звездния миг”, на творчески полет.
Още по-вълнуващо е, когато те са били възпитаници на музиканта, от когото са се възхищавали. Попивали са неговия дух, неговата артистичност и разбира се, неговите професионални умения. И когато в един момент решават да споделят в писано слово възхищението си от своя музикален ръководител, човекът, който им служи като пример в професията.
Ето това е направила нашата колежка, акомпанятора от НУМТИ “Добри Петков”- Пловдив Ирен Капеловска. Като възпитаник на нашата именита пианистка, акомпанятор Ружка Чаракчиева, тя от 3 -4 години е подготвила книга, споделяща личния досег с една от истинските “гранд дами” на българското изпълнителско изкуство. Времето минава, поколенията се сменят и идващите след нас би трябвало да знаят не само настоящето, но и това, което е предшествало съвременната действителност, това, което е градило днешната българска изпълнителска култура. Към миналото и настоящето безспорно принадлежи и проф. Ружка Чаракчиева, пианист, който е бил сценичен партньор на едни от най-именитите български и чуждестранни цигулари, челисти, духачи и певци.
Нека подкрепим издаването на книгата за нашата любима Ружка, като дойдем на благотворителния концерт на 13 януари, събота, от 11 часа (матине) в залата на Националната Музикална Академия “проф. Панчо Владигеров”. След концерта ще има оставена кутия, в която всеки би могъл да подкрепи материално издаването на книгата.

Rujka Charakchieva

благотв. конц. проф. Чаракчиева

Уникални посетители: 1130