ГАЛЕРИЯ НА ДУМИТЕ
ГАЛЕРИЯ НА ДУМИТЕ
Голи са без книги народите, голи са безкнижните души, ненапоявани от Божия дъжд на буквите.
Св. Константин-Кирил Философ
Отзиви
Ростислав Йовчев30 години от Първия Международен конкурс “Панчо Владигеров”- септември 1986г.

На 11 октомври т.г., в уютната камерна зала на музейния комплекс “Панчо Владигеров” в Шумен се състоя вълнуващо събитие. По инициатива на Директора на комплекса Жана Томова, шуменци си припомниха първия международен конкурс на името на Владигеров, състоял се през далечната, а за някои дори и непозната 1986г.
Събрал участници от страни от Европа и Азия, с трудна програма, на финала на която на трети тур се изпълняваха два клавирни концерта (единият задължително от Владигеров), първият конкурс ще се запомни с перфектната организация, която създаде отлични условия за участници, жури, медии и публика. Не е без значение и фактът, че в 15 членното международното жури влизаха всички известни по онова време световни пианисти и клавирни педагози, като негов председател беше един от учениците на Владигеров- композиторът Парашкев Хаджиев. Достатъчно е да се споменат имената на Константин Ганев, Вера Горностаева, Фани Уотърман, Джейкъб Латейнер, Юри Буков, Антон Диков и др. По-голямата част не само от лауреатите, но и от участниците в конкурса днес са уважавани музиканти, които са начело на престижни институции, на концертните подиуми и предават своя ценен опит на младата генерация пианисти, които се надяваме да бъдат участници и в новите издания на конкурса, който се провежда в интернационален формат всеки 4 години.
Организаторите от музейния комплекс бяха подготвили малка изложба в една от залите, в която със снимки, статии от вестници и грамоти върнаха 30 години назад любителите на музиката в Шумен. Особено вълнуващ беше филмът на “Българско видео”, създаден в дните на конкурса и излъчен навремето преди още да са известни резултатите. Живото присъствие на музиканти, за които днес говорим в минало време като Иван Вульпе, Георги Бадев, Юри Буков и др., както и фактът, че в залата на Драматичния театър свири Шуменската филхармония с пълен оркестров състав, който изпълнява симфоничните творби на Панчо Владигеров навяват една скрито доловима носталгия, че музикалната култура на България е била добре обезпечена и то по начин да бъде съразмерима с водещите в това отношение европейски страни.
Финалът на събитието постави краткия концерт на пишещия тези редове, сам участник в първия конкурс “Панчо Владигеров”. Освен творби на Моцарт и де Файя, които през тази година имат юбилеи, изпълнителят представи и две произведения от Владигеров- “Импровизация и Токата” и Сонатина-кончертанте, 1 част, които влизаха навремето в конкурсния списък със задължителни творби на Владигеров.

sam_2471

sam_2494

Уникални посетители: 591