ГАЛЕРИЯ НА ДУМИТЕ
ГАЛЕРИЯ НА ДУМИТЕ
Голи са без книги народите, голи са безкнижните души, ненапоявани от Божия дъжд на буквите.
Св. Константин-Кирил Философ
Анонси
Тамара АнгеловаЕмоция, елегантност и финес – концерт на Симфониета “Шумен”

С МУЗИКАТА НА ШОПЕН

В последния ден от месец март Симфониета – Шумен ще изнесе концерт, посветен на „най-нежния поет на пианото“ полския композитор Фредерик Шопен. Под пъргавите пръсти на Рада Чомакова и Антонина Бонева ще прозвучат двата клавирни концерта от гениалния пианист и композитор Шопен, а също така и игривия „Полонез“. Диригент на концерта ще бъде Станислав Ушев. По традиция, с настъпването на пролетта, концертите на Симфониета – Шумен ще започват от 19,05 часа в концертна зала „проф. Венета Вичева“.
Рада Чомакова завършва Музикалната Академия и майсторски клас в София в класа по пиано на проф. Люба Обретенова. В Музикалното училище в гр. Бургас работи като преподавател от 1970 г. Нейните ученици са носители на повече от 200 награди на наши и международни конкурси. Много от тях се реализират успешно като пeдaгози и концертанти в България и чужбина.

Рада Чомакова концертира активно. В репертоара й присъстват произведения от всички музикални стилове и епохи: 40 клавирни концерта, много солови програми, огромен брой камерни произведения. Тя е представила пълния интеграл на 32 сонати от Бетовен в 9 концерта. Реализирала е също десетте сонати за пиано и цигулка от Бетовен в 4 концерта, трите сонати за пиано и цигулка на Брамс, двете сонати за цигулка и пиано на Прокофиев и други. Активно концертира в различни камерни формации: клавирно дуо, клавирно трио, клавирен квинтет, клавирен секстет. Била е солистка на всички български оркестри. Работила е с изтъкнатите български диригенти: Васил Стефанов, Димитър Манолов, Александър Владигеров, Илия Темков, Иван Вульпе, Йордан Дафов, Иван Кожухаров, Тодор Стойков, Андрей Андреев, Георги Нотев, Михаил Попов, Иван Стоянов и др. Има много реализирани записи в БНР, БНТ и радио Стара Загора. Нейният компактдиск с творби на Панчо Владигеров бе единственият български диск на “Гега Ню”, издаден в Шедьоврите на европейската класика.
Рада Чомакова е свирила на големи български музикални фестивали: Аполония – Созопол, Камерен фестивал – Габрово, Дни на руската музика – Бургас. Освен в България концертира активно и в Германия, Франция, Белгия, Русия, Чехия, Унгария. Тя е удостоена със Златна и Кристална лира на СМДТ – България, Золотая муза, многократно е получавала наградата за култура на Община Бургас и Областна управа Бургас.
Рада Чомакова е инициатор и главен организатор на “Дните на руската класическа музика” в Бургас. Този уникален фестивал има вече десет издания и е изключително любим на бургаската публика. В него са взели участие над 100 изпълнители от България и чужбина. За своите заслуги като музикант, педагог и обществен деятел, на Рада Чомакова е присъдено званието “Почетен гражданин на Бургас”.

Антонина Бонева е родена във фамилията на известни български музиканти. Завършва Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”. По-късно специализира в Кралската Консерватория в Антверпен в класа на проф. Фредерик Геверс. Участвала е в престижни Майсторски курсове за усъвършенстване в Италия, Франция и Германия, провеждани от пианистите Алдо Чиколини, Серджо Пертикароли, Ивон Лефебюр, Владо Перлемитер, Родолфо Капорали, Иво Мачек. През 1985 г. печели наградата “Ланчано”, както и персоналната награда на президента на Академия “Санта Чечилия” Рим проф. Серджо Пертикароли, което я отвежда в Рим като солист на Международния оркестър под егидата на ЮНЕСКО. Изнасяла е концерти в Белгия, Италия, Франция, Англия, Австрия, Турция, Гърция и др. Участвала е във фестивали като: “Радио Франс”, “Алекс Де Вриерс”, “Варненско Лято”, “Аполония”, Новогодишен музикален фестивал, както и в концерти в известни центрове като Международния културен център в Антверпен, Театър “Шатле” и Зала “Гаво” в Париж, Зала “България” и Национален дворец на културата в София, и множество други. Била е солист на Софийска филхармония, Симфоничния оркестър на БНР и на много други симфонични оркестри в страната. Българската национална телевизия излъчва документален филм за нейната концертна кариера и преподавателска дейност. Записала е CD за “Старс Рекърдс” с композиции на Бах, Бетовен и Брамс. Българското национално радио, Българската национална телевизия, Радио Франс и Италианската телевизия са излъчват нейни изпълнения. БНТ реализира филм импресия по интеграл “Валсовете на Шопен”, интерпретирани от нейни ученици. През годината на Фредерик Шопен тя посвещава концертите си на неговото творчество. Нейният репертоар включва инструментални концерти и клавирни творби от Бах, Моцарт, Бетовен, Брамс, Шопен, Шуман, Франк, Дебюси, Кабалевски, Владигеров, Казанджиев и др. Била е преподавател в Националното музикално училище в София. Много нейни ученици са носители на награди от национални и международни конкурси. Член е на жури на конкурсите за пианисти “Лист–Барток” и “Веселин Стоянов”.

03_2017

Рада

BIG139860149731Antonina-fb

Уникални посетители: 775