ГАЛЕРИЯ НА ДУМИТЕ
ГАЛЕРИЯ НА ДУМИТЕ
Голи са без книги народите, голи са безкнижните души, ненапоявани от Божия дъжд на буквите.
Св. Константин-Кирил Философ
Отзиви
Момчил ГеоргиевЕдно Коледно музикално бижу

Сред пъстрото ветрило от предколедни концерти се открои един вокален рецитал на 13 декември от 19 ч. във Военния клуб в София. Отскоро живееещата у нас певица от Косово Йета Читаку (вече с две изяви на Международния фестивал „Софийски музикални седмици“ през миналата и тази година) във великолепно сътрудничество с пианистката доц. д-р Даниела Дикова предложиха на отбраната публика стилна и богата програма.
Йета Читаку завършва солово пеене в Музикалната академия в Прищина, откъдето е родом, по-късно и магистратура с ролята на Виолета („Травиата“). Посещава майсторските класове на Нина Мула, Вито Брунети, Иван Консулов и Барбара Вителсбергер. Печели първа награда на Международния конкурс в Косово през 2005 г. В кариерата й доминира концертната дейност, пее в камерни ансамбли, често е солист и в симфонични концерти. От 2 години е асистент в Академията по изкуствата в Прищина.
Освен „задължителните“ за настроението в коледен концерт “Panis Angelicus” от Цезар Франк и “Ave Maria” от Шуберт, сопраното разгърна вокалните си качества в няколко оперни арии. От „Вълшебната флейта“ на Моцарт през „Травиата“ и „Бал с маски“ на Верди, „Монтеки и Капулети“ от Белини и „Ромео и Жулиета“ от Гуно до „Джани Скики“ на Пучини – разнообразие в стиловете, покрито умело от певицата с богати звукови дадености и артистично присъствие. Овладяните височини и филираното пианисимо в контраст с бурните кулминации се редуваха от изпълнение в изпълнение. Заслужава да се отбележи с най-висока оценка равностойното участие на пианистката (акомпанятор с голям опит и безпогрешен нюх към нюанса) – деликатно и фино, но с необходимата плът за основа на музикалното построение; с тънко партньорско съпричастие и необходимия на моменти солистичен блясък. Много интересни бяха обработките на двете албански народни песни “Njat zman” и “Pranvera filloj me ardhe”, вплетени в програмата – едновременно интонационно близки и малко дистанцирани за първо възприятие поради езиковата бариера. В крайна сметка ентусиазираната публика получи едно музикално бижу от песни и арии, украсило концертната вечер, чийто домакин бе Н.П. Посланикът на Република Косово в България.
Младата певица със сигурност ще привлече вниманието на оперните директори у нас, а колаборацията с камерен музикант от ранга на Даниела Дикова ражда един нов ансамбъл, от когото може да очакваме нови любопитни изяви.

Уникални посетители: 746