ГАЛЕРИЯ НА ДУМИТЕ
ГАЛЕРИЯ НА ДУМИТЕ
Голи са без книги народите, голи са безкнижните души, ненапоявани от Божия дъжд на буквите.
Св. Константин-Кирил Философ
Анонси
Ростислав ЙовчевДа уловиш стрела

Това странно, неуловимо движение, което съществува само във въображението на човек е заглавието на книгата на Румяна Николаева, наша колежка, преподавател по пиано в Националното училище по музикално сценични изкуства в Стара Загора.
Книгата с поезия на Румяна излезе през есента на миналата година, беше представена в Стара Загора, а на 12 март т.г., от 17ч., в залата на Славянското дружество в София, ул. Славянска 6, заедно с оптимизма на настъпващата пролет, ще бъде представена и в София.
Всички колеги и приятели, които са близки на Руми Николаева знаят нейната тънка чувствителност към трудно доловимия детайл, към недооценения талант, към вътрешно изящното, но не винаги ефектно музикално изпълнение. С това Руми е по-различна от стандартното и добре познатото. Анализът ѝ е много прецизен, не изпуска никога нищо, но същевременно безкрайно позитивен. Една дълбока душа, за която не стига само музиката като артистичен полет. Поезията е другото “аз” на Румяна Николаева, това с което тя не спира да удивлява тези, които ценят нейния специфичен талант.
Ще спра дотук, но ще приложа кратката ѝ биография, с която тя ни представя търсенията си в поетичната лирика. Тази част от изкуството, при което поетичния и музикалния талант са най-близко и се допълват.
Възпитаник на НУМТИ „Добрин Петков”, Пловдив, в класа по пиано на Юлия Гиргинова. Завършва с отличие магистратура по пиано в НМА „Панчо Владигеров”, София, в класа на проф. Милена Моллова. Понастоящем е старши учител по пиано в НУМСИ „Хр. Морфова”, Стара Загора. От 1993 година има втора степен на професионална квалификация.
Румяна Шишкова отрано проявява интерес към единството на звук, багра, слово и движение. Пише стихове, разкази още от дете. Расте в семейна среда пропита с музика, литература, театър поколения наред. Като израз на търсенията ѝ в тези области по-късно се раждат спектаклите „Път към светлината” (1995) по стихове на Ел. Илиева и музика на Б. Барток и Х. Фъргюсън, и „Честен кръст”(1995) по стихове на Борис Христов. С активното участие на нейни ученици преминават и авторските концерти на композиторите Петър Петров, Красимир Милетков, представянето на книгата за именитата българска клавирна педагожка Лидия Кутева „Музиката – гласът на душата” на См. Смилкова, „Седем пиеси към един реквием” на Веселин Стоянов в памет на Васил Генов и др. Понастоящем повечето от нейните възпитаници водят интензивна преподавателска и изпълнителска дейност в страната и в чужбина.
Като резултат на продължителните ѝ психологически и педагогически изследвания се явява дипломната ѝ работа като специализант на ЦИУУ към СУ ”Св. Климент Охридски”, София, на тема „Педагогът Шопен и изкуството да се „пее” на пиано”. Темата на специализацията ѝ е свързана и с опита ѝ като акомпанятор и хормайстор на Хор на девойките при НЧ ”Родина” Стара Загора, донесъл много международни отличия. Румяна Шишкова пише рецензии и статии за пресата, има публикации в интернет сайтове, в литературни сборници. Носител е на награди от поетични конкурси в България – „Жената – любима и майка”, Свиленград, международен конкурс „Белоцветните вишни” Казанлък и др.
Първата ѝ стихосбирка „Да уловиш стрела” на издателство „Палмира” (под името Румяна НиколаЕва) излиза през октомври 2017 година.

корица Руми

Плакат

Уникални посетители: 850