ГАЛЕРИЯ НА ДУМИТЕ
ГАЛЕРИЯ НА ДУМИТЕ
Голи са без книги народите, голи са безкнижните души, ненапоявани от Божия дъжд на буквите.
Св. Константин-Кирил Философ
Актуално
Ростислав Йовчев



R.I.P. проф. Иван Ефтимов

Една неочаквана и разтърсваща вест в неделната вечер – проф. Иван Ефтимов напусна този грешен свят на 19 октомври. Пианист от висока класа, дългогодишен педагог, неуморен администратор- Ръководител катедра “Пиано” към Теоретико-композиторския и диригентски факултет, преминал последователно през зам.деканския и зам.ректорския пост.

Под негово ръководство катедрата се разви кадрово, привлече ценни пианисти, които и да ден днешен продължават да обучават музиколози, диригенти, композитори и др. Съумя да запази колегиалния дух и разбирателство сред всички в продължение на четири мандата. А като заместник-ректор по учебната част беше винаги на поста си, компетентно отговарящ за най-тежкото звено.

Въпреки многобройните си задължения, Иван Ефтимов беше концертиращ артист със завидни постижения. В негово изпълнение ни завладяваха звуците на Токата и фуга Бах-Бузони, Шумановия “Карнавал”, “Картини от една изложба” от Мусоргски и разбира се, короната на неговата артистична биография- записът на “Голдберг вариации” от Бах, за който през 2005г. получи Кристална лира за изпълнител.

Многобройните му ученици заемат най-различни авторитетни места в музикалната йерархия. От Евгени Димитров- Маестрото, през Нели Трошева и Цвета Димитрова, както и много други, сигурен съм, че всеки е запазил прекрасен спомен от общуването с личност, съчетаваща строгостта на професионалния педагог с добрия и отзивчив човек, колега, готов да даде ценен съвет от собствения си дългогодишен опит.

За себе си ще запазя най-мил спомен от шанса да работя дълги години с музикант от неговата класа, да имам шеф, при който всичко беше един добре спазен реди принципи, което беше за нас, неговите следовници безценен опит!

Сбогом Маестро! Сигурен съм, че ще продължите да свирите в небесния ансамбъл, запазвайки най-съкровеното от душевността Ви на голям музикант!

https://www.youtube.com/watch?v=BH5Zx26CwQ4
Уникални посетители: 1099