ГАЛЕРИЯ НА ДУМИТЕ
ГАЛЕРИЯ НА ДУМИТЕ
Голи са без книги народите, голи са безкнижните души, ненапоявани от Божия дъжд на буквите.
Св. Константин-Кирил Философ
Актуално
проф. д-р Димитър Момчилов



In Memoriam – Мано Ралев

В началото на месец юни, дойде тъжната вест за кончината на една забележителна личност в нашата музика- Мано Ралев.
Особено за Бургас, той е водеща фигура дълги години като преподавател по тромбон, ръководител в музикалното училище и Бургаската филхармония.
Преди да публикуваме емоционалния текст на неговия ученик, проф. д-р Димитър Момчилов, бивш Ректор на НМА “проф. Панчо Владигеров”, ще припомним на читателите неговата впечатляваща биография:
Мано Ралев Колев е роден през 1929 г. в с.Саранско , Ямболско.
Младежките му години преминават в Ямбол , където изучава и практикува тромбон, като военен музикант.
На 22 г. постъпва на работа в Бургаския симфоничен оркестър , като като дългогодишен водач на тромбоновата група.
Съпругата му –Пенка Колева също е била музикант в Бургаска филхармония, като член на виоловата група, а дъщеря му – Малина Таскова е известна пианистка, с дългогодишна преподавателска дейност в НМА -София и концертна практика у нас. Неговият син -Милен е в сферата на маркетинга в Бургас.
Висшето си образование в ДМА –София ,със специалност тромбон Мано Р.Колев придобива задочно, паралелно с работата си в Операта и Симфоничния оркестър в Бургас.
Започва работа , като преподавател по тромбон в Музикалното училище в Бургас, изграждайки в годините клас, в който са се обучавали успешно, впоследствие видни наши инструменталисти, като проф.д-р Димитър Момчилов, проф.д-р Атанас Карафезлиев, Байо Баев-туба и редица други.
В известен период преминава на административна работа в Музикалното училище, като зам.директор.
Мано Ралев Колев е един от основателите на Операта в Бургас. Бил е директор на Бургаска филхармония, по времето , когато главен диригент там е Йордан Дафов, а в по-късен период е директор в “Бюро Естрада” –Югоизточен регион на България, до своето пенсиониране.
Развива активна обществена дейност в Бургас , както и в профсъюза на музикалните дейци у нас, високо ценен и нееднократно награждаван. Послучай 80 годишнината му през 2009 г. получава “Сребърна лира” от СМТД.
Посветените му “Три контраста за тромбон и пиано” от композитора Красимир Тасков, с първи изпълнител и запис на CD от Атанас Карафезлиев, са с успешни концертни и конкурсни реализации, репертоар за редица наши и чуждестранни изпълнители.
Високо ценен от своите ученици, колеги, приятели от цяла България , с признание за високо професионално служене в изкуството, изявен общественик и достойна личност, той ни напусна на 2.6.2018 г.

ЗА МАНО РАЛЕВ

М.Ралев и ученици

Уникални посетители: 801