ГАЛЕРИЯ НА ДУМИТЕ
ГАЛЕРИЯ НА ДУМИТЕ
Голи са без книги народите, голи са безкнижните души, ненапоявани от Божия дъжд на буквите.
Св. Константин-Кирил Философ
Анонси
Ростислав Йовчев



Клавирни шедьоври от творчеството на Франц Шуберт

С това заглавие, пианистът Ростислав Йовчев ще представи програма от емблематични за австрийския романтичен гений произведения. Тази година се навършват 190 години от неговата смърт във Виена през 1828г.
Три пиеси са малък цикъл от контрастни помежду си клавирни творби, които носят характеристиката на късния Шуберт. Ярки, бързи и неочаквани контрасти, болезнена чувствителност, пълно примирение към “безчувствената” окръжаваща действителност. Те са мислени хомогенно, с търсена финална кулминация. Рядко свирени, но по нищо неотстъпващи на циклите с импромтю и музикални моменти от по-ранните творчески години на автора.
Фантазия “Странникът”- тази не много често свирена и спечелила си прозвището на “неизсвирима” Шубертова творба, която прави истинска революция в клавирната техника, в някои отношения отиваща по-далеч и от Бетовеновите инструментални търсения. Пропитата със скръб песен “Странинкът”, откъдето фантазията носи името си дава тласък на втората част, която е във вариационна форма, с устремно извеждаща драматургична нишка и изливаща се в третата част- на пръв поглед весело, но със скрита ирония Скерцо. В неговата финална част, Шуберт поверява на пианото почти неизсвирими пасажи, достигайки гигантски не само за собствения си стил, но дори и за времето звукови пространства. И когато слушателят си мисли, че няма накъде още да се развива формата, настъпва четвъртата част с добре оформено фугато и варираната тема на “Странникът”, носеща енергия, волево начало и категорична стъпка. Нещо почти несрещано в творчеството на композитора. Именно с тези си качества, фантазията е уникална за творческото наследство на Шуберт и за първата половина на 19 век.
Във втората част на концерта ще чуете прекрасния тембър на сопраното Елена Механджийска, което майсторски обагря две от известните песни на австрийския гений- “Ганимед” и “Гретхен на чекръка”. Едни от най-сложните като развитие и вокални проблеми творби, които несъмнено потвърждават славата на Шуберт като първия истински майстор на немския “Lied”.
На финала на този съдържателен концерт, слушателите ще чуят Фантазия фа минор за 4 ръце. В нея Ростислав Йовчев ще свири в партньорство с неговата най-изявена ученичка Елица Мирчева. Завършваща НМА през тази година със специалност “хорово дирижиране”, Елица Мирчева е многостранен талант, който включва виртуозния пианизъм, майсторството на диригентския жест и пеенето в интересни състави, какъвто е бързо набиращия популярност ансамбъл за ренесансова музика “Cantati dai monti Verrdi”.
Фантазията за 4 ръце е написана в самия край на живота на Шуберт и не би било пресилено, ако я определим като поема на неговия нелек, изпълнен с горчивина и непризнание кратък житейски път. Главната тема е разтърсваща със своята сдържана носталгична тръпка, преминаваща през повторения, вариации, метаморфози. Настроенията и темпата се менят за да избухнат във финала, развит по подобие на “Странникът” полифонично, но в този случай подчертавайки трагизма на романтичния дух, оставащ в крайна сметка сам със себе си.
Ще се радваме ако така представената програма представлява интерес за вас и успеем за час и половина да ви “потопим” в света на Франц Шуберт- непризнатия навремето, но вечно жив гений.

Rostislav_Jovchev.cdr

Уникални посетители: 799