ГАЛЕРИЯ НА ДУМИТЕ
ГАЛЕРИЯ НА ДУМИТЕ
Голи са без книги народите, голи са безкнижните души, ненапоявани от Божия дъжд на буквите.
Св. Константин-Кирил Философ
Видео
Ростислав ЙовчевВисокото пианистично изкуство на Атанас Куртев

През септември е роден един от най-ярките представители на съвременното българско клавирно изкуство – проф. д-р Атанас Куртев.

Пианист със свое индивидуално амплоа, търсещ предизвикателствата в изкуството дълбоко зад нотния текст, личност с огромна обща и музикална култура, изпълнител с над шест десетилетия активна концертна дейност почти във всички континенти , Атанас Куртев не престава да изненадва своите почитатели с впечатляващите клавирни образи, с които вдъхновява публиката, без значение дали това са неговите ученици, верни следовници в родната страна, но и тези, които го слушат за първи път по световните сцени. А това са всички, за които клавирната музика е далеч от безмислената техническа “джигитовка” и ефектна външна показност така характерна за нашето време. Атанас Куртев остава “аристократ на клавирните пространства”, както се нарича последната книга-албум, издадена за да обрисува неговия личностен и артистичен образ.

Логично е да посветим рубриката “Видео” за този първи есенен месец на записи от огромната му аудио и видео дискография. Правя уговорката, че това е малка част от всичко, с което ни е радвал с течение на годините, тъй като ползваме записите в световната база за видеообмен Ю тюб. Но дори и така, можем да изживеем заедно прекрасни мигове със затаен дъх и да проследим невероятната мисъл на големия артист, педагог, изследовател на най-тънките нюанси на музикалната тъкан.

Нека все пак припомним неговата богата и интригуваща биография:

Проф. д-р Атанас Куртев произхожда от фамилия с богати музикални традиции. Първи негов преподавател по пиано е Саша Ламбрева-Куртева. Висшето си музикално образование започва в Държавна музикална академия-София (1964) в класа на н.а.Лили Атанасова. Последователно завършва с отличие Петербургската консерватория „Римски-Корсаков”(1969) в класа на н.а.Павел Серебряков и Брюкселската консерватория “Кралица Елизабет”(1973) в класа на Едуардо дел Пуейо. По-късно специализира в Унгария при Дьорд Шебьок и Пал Кадоша и във Франция при Ивон Лефебюр (1978). Завършва редовна аспирантура и защитава докторат по проблемите на ритъма и агогиката при интерпретацията на клавирното творчество на Скрябин (1977). От същата година работи като редовен преподавател по пиано в Национална музикална академия „П.Владигеров“. Става доцент от 1989, професор в 1995г. Преподавал е клавирна стилистика в Шуменския университет „К.Преславски“.

   Има над 1000 сценични изяви, сред тях над сто като солист на симфонични оркестри. Изнасял е концерти в 20 европейски страни, в Средна и Южна Азия, в Африка и Далечния изток. Свирил е в Голямата зала на Берлинска филхармония, в залите на Московска консерватория, на Петербургска филхармония и Императорска капела, във Виенската зала „Й.Брамс“,Токийската  зала „Топан“ и т.н.  С клавирни изпълнения на А.Куртев са издадени три грамофонни плочи, четири компактдиска, седем телевизионни филма-рецитали. Той е осъществил над сто аудио и видео записи за БНР, БНТ и редица радиотелевизионни компании в чужбина, в това число с над 50 премиерни изпълнения.

   Сред множеството солови концерти на А.Куртев се откроява крупната поредица от тридесет стилни (напълно различни) монографични рецитали в репертоарния диапазон от Моцарт, Бетховен и Шуберт до Франк, Скрябин и Барток, (изнесени на концертен подиум в периода 1975-2002г.), както и цикълът от три концерта “Клавирната фантазия през вековете”, представящ този жанр в творчеството на 27 композитора (реализиран през 1986 -1987г.).

   Паралелно с концертната си дейност Атанас Куртев се занимава с активна просветителска, научно- изследователска и текстологична работа, подготвяйки за печат няколко нотни издания, книгата „Пиано-пианисимо“(1982), множество статии, рецензии и научни студии. Той е инициатор за учредяване на Музикално общество „Фредерик Шопен“ в България и негов председател (1997- 2010).     Съучредител е на музикалните дружества “Франц Шуберт” и “Рихард Вагнер”. През 2010-2012г. по негова лична инициатива в България се създават музикални сдружения “Сергей Рахманинов“ (почетен председател) и „Александър Скрябин“ (председател). Участвал е с лекции в редица международни научни симпозиуми, водил е майсторски класове в над десет страни, работил е в състава на жури на повече от двадесет международни клавирни конкурса в България и чужбина.През 2011г. в град Витто (Бургундия, Франция) е учреден Международен фестивал за пианисти на името на Атанас Куртев.

     Проф.Атанас Куртев е основател (и председател на журито) на осем международни конкурса за пианисти в България: “Шопен” (Варна), “Франц Шуберт” (Русе), “Класика и съвременност“ (Ст.Загора), “Лист-Барток” (София), “Руска музика” (Плевен), “Шуман-Брамс” (Пловдив), „Скрябин-Рахманинов” (София), „Велики учители” и „Виктор Мержанов”(Кюстендил) както и на други национални състезания за млади пианисти. Неговият клас по пиано в НМА е изнесъл досега публично 81 напълно различни едностилни концертни програми (от предкласика до съвременна музика), сред които пълни интеграли на клавирното творчество на Шопен, Брамс, Вагнер, Равел, Скрябин, Рахманинов, Барток (в общо 39 концерта), както и други жанрови интеграли (сонатите на Шуберт и Прокофиев в 8 концерта, 56 клавирни пиеси от Чайковски в 3 концерта).

Почитателите на изкуството на Атанас Куртев са свикнали да свързват неговото име с творчеството на Фредерик Шопен, чиито пиеси той изпълнява с филигранен усет, поетична душа и високо пианистично майсторство. Но ще започнем нашето представяне с изненада- тандемът Атанас Куртев-Албана Берг. Приятно слушане!

Бурният и неукротим дух на гениалния Роберт Шуман, поднесен с енергия, но и вътрешен финес:

Както и изпълнения с елегичен дух и философски отправена към бъдещето мисъл на автора на “Крайслериана” оп.16

И един от коронните номера на Атанас Куртев- Шопен- Соната си минор, Финал. Виртуозност, изящество, благороден драматизъм, изискан стил, все качества достойни за извисения дух на полския гений!

Нека следващите пиеси от Шуман бъдат покана за концерта на Атанас Куртев с Шуманова програма, на 8 октомври 2019г., от 19ч. в зала БИАД- София

Уникални посетители: 1016