ГАЛЕРИЯ НА ДУМИТЕ
ГАЛЕРИЯ НА ДУМИТЕ
Голи са без книги народите, голи са безкнижните души, ненапоявани от Божия дъжд на буквите.
Св. Константин-Кирил Философ

Проф. д-р Ясен Теодосиев

Проф. д-р Ясен Теодосиев е роден през 1973 г. в София. Завършва НМУ „Л. Пипков” и НМА „П. Владигеров” с магистърска степен по валдхорна при проф. Владислав Григоров. През 1993 г. става лауреат на Националния Академичен конкурс в Пловдив. Лауреат е и на Първи Академичен конкурс за певци и инструменталисти в София. През същата година получава покана за активно участие в курса на световноизвестния валдхорнист и педагог Херман Бауман в Швейцария.

От 1993 г. Ясен Теодосиев е солист-водач на валдхорновата група в Симфоничния оркестър на Българското национално радио. Той е дългогодишен соло валдхорнист  на  Симфоничния оркестър на лятната академия „Киджана” в Сиена, Италия и на  Софийски симфонимен оркестър, а от 2003 г. и на  Оркестъра на CLASSIC FM радио. Понастоящем Ясен Теодосиев е солист – водач на валдхорновата група в още два оркестъра – ”GENESIS” оркестър и Фестивален оркестър към  МФ „Мартенски музикални дни”.

Наред с оркестровата си практика той се изявява като солист на Симфоничния оркестър на БНР, Софийски симфоничен оркестър, Камерен ансамбъл „Софийски солисти”, Бигбенд на БНР, Солунска Държавна Филхармония (Гърция), Камерен оркестър „AGBU-Sofia”, Симфоничен оркестър на Държавна опера – Пловдив, Варненска филхармония, Шуменска филхармония, Сливенски симфоничен оркестър, Камерен оркестър „Банкя”, Габровски камерен оркестър, Академичен симфоничен оркестър, Младежки симфоничен оркестър на НМУ „Л. Пипков”, Младежки симфоничен оркестър на НУМТИ „Д Петков” и др. Осъществява активна концертна и звукозаписна дейност с Духовия квинтет  „Солистите на Българското национално радио“, с който е носител на наградата „Кристална лира“ (2010 г.) за върхови постижения в изпълнителското майсторство.  Като камерен изпълнител Ясен Теодосиев музицира в най-различни формации в многобройни концерти и фестивали у нас и в чужбина. На сцената си партнира с именитите музиканти Божидар Ноев, Пламена Мангова, Алексей Огринчук (соло-обоист на оркестър Концертгебау), Паскал Мурагес (соло – кларинетист на Orchestre de Paris), Аркади Шилклопер (световноизвестен изпълнител на алпийски рог), Елмира Дърварова (дългогодишен концертмайстор на Метрополитан опера – Ню Йорк), Ангел Станков, Йосиф Радионов, Анатоли Кръстев, Филип Павлов, Сава Димитров, Вангел Тангъров, Борислав Йоцов, Ростислав Йовчев и мн. др. От 2012 г. е част и от състава на  квинтет ПИЛЕКАДОНЕ, номиниран за наградата „Кристална лира“ 2013.

Пристрастията на Ясен Теодосиев към националното ни композиторско творчество го правят редовен участник във фестивала „Нова българска музика”, както и постоянен член на Ансамбъла за Нова музика, под диригентството на Драгомир Йосифов. В негово изпълнение са осъществени многобройни премиери на съвременни български произведения,  някои от тях специално създадени и посветени на  Ясен Теодосиев. Част от тях са записани за Българското национално радио и Българската национална телевизия.

От 2001 г. Ясен Теодосиев съчетава артистичните си ангажименти с преподавателска работа, като асистент на проф. Владислав Григоров в НМА “Проф. Панчо Владигеров”. През 2012 г. защитава докторат в академията, а от 2013 г. продължава педагогическата си дейност като доцент по спeциалността „Валдхорна”. От 2016 г. е избран за Ръководител на катедра „Медни духови и ударни инструменти”, а от 2017 г. е утвърден за професор по специалността „валдхорна”. Преподава и „История на инструмента” към катедрата.

Има публикации в списание „Музикални хоризонти” и други печатни издания.

Ясен Теодосиев е автор на книгата: „Владислав Григоров – поет на валдхорната” (ISBN: 978-954-737-916-9), посветена на 50 години творческа дейност и 70-годишнината от рождението на именития валдхорнист и педагог проф. Владислав Григоров.

Уникални посетители: 464